Ramazanda Sağlıklı Yaşam: Beslenme Önerileri
46 okunma

Ramazanda Sağlıklı Yaşam: Beslenme Önerileri

ABONE OL
Mart 18, 2024 15:13
Ramazanda Sağlıklı Yaşam: Beslenme Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutma süreci, sadece manevi anlamda değil, vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi için bir fırsat sunar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan, bu yılki Ramazan ayında oruç tutacak kişiler için sağlıklı beslenme tavsiyelerini paylaştı. Kronik hastalığı olan veya sağlık sorunu bulunan kişilerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı. Aksan, orucun sağlıklı bireyler için vücuda dinlenme ve yenilenme fırsatı sunduğunu belirtti. Ancak, bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurguladı.

Sahurda doğru beslenme seçimlerinin önemine değinen Aksan, sahurun bir kahvaltı öğünü gibi algılanabileceğini ve tok tutma özelliğine sahip besinlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Sahurda protein açısından zengin besinlerin tüketilmesinin önerildiğini ve az yağlı, düşük tuz içeriğine sahip peynir, yumurta, yoğurt, süt gibi besinlerin tercih edilebileceğini belirtti. Sindirim problemlerini azaltmak için mevsime uygun sebzelerin, enerji ihtiyacını karşılamak için ise çiğ badem, ceviz gibi besinlerin sahurda tüketilebileceğini aktardı.

İftarda uzun süreli açlık sonrasında kan şekeri düşmesi ve susuzlukla oturmanın önemine dikkat çeken Aksan, iftarın bir hurma ve bir bardak su ile açılması gerektiğini ve ardından hafif besinlerle devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yiyeceklerin küçük lokmalar halinde, yavaşça ve iyice çiğneyerek yenmesinin aşırı besin tüketiminin önüne geçebileceğini belirtti.

Ramazan ayında sıvı alımına da önem veren Aksan, iftarla sahur arasında yeterli miktarda su içmenin önemini vurguladı. Ayrıca, kahve ve çayın iftar yerine sahurda tercih edilmesinin ve tatlı ihtiyacının iftar sonrası meyve veya haftada birkaç kez sütlü tatlılarla karşılanmasının sağlık açısından faydalı olduğunu belirtti. Son olarak, iftardan sonra 1-1,5 saat sonra hafif veya orta tempolu yürüyüş yapmanın sağlık açısından faydalı olabileceğini aktardı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.