Yüz Felci: Rüzgarlı Havalarda Artan Vakalar Hakkında Uzman İnceleme
55 okunma

Yüz Felci: Rüzgarlı Havalarda Artan Vakalar Hakkında Uzman İnceleme

ABONE OL
Şubat 20, 2024 14:39
Yüz Felci: Rüzgarlı Havalarda Artan Vakalar Hakkında Uzman İnceleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğuk Havada Yüz Felcine Karşı Uyarı: “Başvurularda Artış Gözleniyor”

Nöroloji Uzmanı Dr. Ayla Çulha Oktar, soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz felcine dikkat çekerek, “Mevsim geçişlerinde, özellikle rüzgarlı, lodoslu havalarda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Hava durumundaki ani düşüşler ve rüzgar etkisiyle hastaların başvurularında artış söz konusu. Bu tip durumları yaşamamak için kulak, ağız, burun çevresini atkı, bere gibi örtülerle korumak önemli. Yüz felci genellikle erken teşhis ve tedavi ile yüzde 85 oranında iyileşir, ancak bazı durumlarda kalıcı hasar kalabilir” dedi.

“Hasta Cam Açık Yolculuktan Sonra Yüz Felci İle Başvurdu”

Uzm. Dr. Oktar, geçtiğimiz günlerde karşılaştığı bir hastayı örnek vererek, “Birkaç hafta önce gelen hastamız taksi şoförüydü; tam bu hava değişikliği olduğu dönemde sigara içen bir hasta olduğu için cam açık bir yolculuk sonrası yüz felci tablosuyla bize başvurmuştu. Erken dönemde geldiği için tedavisine başladık ve kontrolde büyük oranda iyileşme gözlemledik. Rüzgarlı havalarda kulak, ağız, burun çevresini korumak önemli. Kortizonlu ilaçlar ve diğer tedavi yöntemleriyle yüz felci genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Hava Durumundaki Ani Düşüşler, Rüzgar Etkisiyle Başvurularda Artış Söz Konusu”

Yüz felcini genellikle mevsim geçişleri, soğuk ve rüzgarlı havalarda beklediklerini anlatan Uzm. Dr. Ayla Çulha Oktar, şu bilgileri paylaştı: “Toplum arasında yüz felci olarak bilinen periferik fasiyal paralizi yüz kaslarını etkileyen, ani olarak ortaya çıkan ve genellikle tek taraflı olabilen felç halidir. Vücut direncinin düşük olduğu dönemlerde, stres durumlarında ortaya çıkabilen genellikle virüs kaynaklı bir sinir hasarıdır. Yüz kaslarına giden sinirin hasarı sonucu o yüz kaslarında bir hareket kusuru söz konudur. Genellikle mevsim geçişlerinde daha çok rüzgarlı, lodoslu havalarda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Son dönemde hava durumundaki ani düşüşler, rüzgar etkisiyle hastaların başvurularında bir artış söz konusu. Yüz felcini daha çok 15-45 yaş arası bekliyoruz, gelen hastalar daha çok genç, erişkin hastalar. Etkilenen taraftaki göz kapağı hareket edemediği için göz kapatamama, ağız kenarında bir çekilme bekliyoruz. Bu kişiler ağzını tam oynatamadığı için sıvı gıdalarda dışarıya akma söz konusu olabiliyor. Tat değişiklikleri, yutma problemleri de beklediğimiz durumlar. Böyle bir kliniği olan hastaların en kısa zamanda doktora başvurması iyi olur.”

Erken Tanı ve Tedavinin Önemi

Uzman, yüz felci durumlarında erken tanının ve tedavinin önemini vurgulayarak, “Ne kadar erken tanı konup tedaviye başlanırsa, iyileşme oranı da o kadar yüksek oluyor. Bu tip hastaların muayenesinin iyi bir şekilde yapılması mutlaka gerekli; altta yatan bir enfeksiyon var mı, bunun araştırılması lazım çünkü bunlar tedavi seçeneklerini etkileyen durumlar. Tedavide kortizonlu ilaçlar veriyoruz ama altta yatan bir enfeksiyon varsa mutlaka tedavi edilmesi lazım. Bir süre önce gelen hastamız taksi şoförüydü; tam bu hava değişikliği olduğu dönemde sigara içen bir hasta olduğu için cam açık bir yolculuk sonrası yüz felci tablosuyla bize başvurmuştu. Erken dönemde geldiği için tedavisine başladık. Kontrole geldiğinde büyük oranda bir iyileşme söz konusuydu. Çok rüzgarlı havalarda belki kulak, ağız, burun çevresine atkı, bere olur, bu tip örtülerle kapatmak iyi olabilir. İş hayatı çok önemli; bahsettiğim hasta bir şofördü, soğuk havalarda çok rüzgarda kalmamaya özen göstermek gerekebilir. Kortizonlu ilaçlar ilk tedavi seçeneğimiz, bu ilaçları kullanırken göz kapatamadığı için hastalar göz kapama pedleriyle gözünü koruması lazım yoksa kuru göz, gözde batma, yanma gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Yine kortizonlu tedavi alırken hastaların diyetine dikkat etmesi gerekiyor. Tuzsuz, şekersiz yemeleri gerekmekte. Onun dışında suni gözyaşı damlaları veriyoruz. Eğer bir enfeksiyon varsa onu tedavi etmemiz gerekiyor. 1 ay içinde yüzde 85 oranında iyileşme bekliyoruz; eğer hiçbir klinik iyileşme yoksa,

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r