Mevsimin Değişimiyle Birlikte Polen Alerjisi Artıyor: Aşı Çözüm Olabilir
83 okunma

Mevsimin Değişimiyle Birlikte Polen Alerjisi Artıyor: Aşı Çözüm Olabilir

ABONE OL
Mayıs 15, 2024 07:18
Mevsimin Değişimiyle Birlikte Polen Alerjisi Artıyor: Aşı Çözüm Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Müge Erbay, polen alerjisine karşı vatandaşları aşı yaptırmaları konusunda uyarıyor. Alerjik rinitin, burunda kaşıntı, doluluk, hapşırma ve beyaz akıntı gibi belirtilerle ortaya çıktığını vurgulayan Erbay, polen mevsiminin başlamasıyla birlikte gözlerde kaşınma, kızarma, sulanma gibi belirtilerle birlikte burunda akıntı, sabahları şiddetli hapşırma, burun, damak ve kulaklarda kaşıntı hissinin polen alerjisi (saman nezlesi) olarak adlandırıldığını ifade ediyor.

Polenlerin çiçekli bitkilerin üremesine yardımcı olan protein yapısında maddeler olduğunu belirten Erbay, her yıl belirli mevsimlerde farklı bitkilerin uygun sıcaklık ve nem koşullarında polenlerini çevreye yaydığını dile getiriyor. Ağaç polenlerinin genellikle kış sonu ve ilkbahar başında, çimen ve tahıl polenlerinin ilkbahar ve yaz mevsimi başında, yabani ot polenlerinin ise yaz mevsimi sonu ve sonbaharda yoğun olduğunu belirtiyor. Polen mevsimlerinin ve yoğunluklarının, bölgenin bitki örtüsü, yağış ve sıcaklık gibi hava koşullarına bağlı olarak şehirler arasında farklılık gösterebileceğini ekliyor.

Polen yükünün sabah erken saatlerde en yüksek seviyede olduğuna dikkat çeken Erbay, bu nedenle sabahları pencereleri kapalı tutmayı, akşam saatlerinde havalandırma yapmayı öneriyor. Ev ve araçlarda polen filtreli klimaların kullanılmasının yararlı olabileceğini belirtiyor. Açık hava etkinliklerinin ve bahçe işlerinin polen mevsiminde azaltılmasının faydalı olacağını ifade ediyor.

Erbay, spor faaliyetleri için kapalı alanların tercih edilmesini öneriyor ve polen tanelerinin giysilere yapışabileceğini düşünerek, çamaşırların dışarıda kurutulmamasını, dışarıdan eve gelindiğinde giysilerin değiştirilmesini ve bol suyla duş alınmasını tavsiye ediyor.

Alerjik rinit belirtilerine karşı geçici olarak antialerjik ilaçların kullanılabileceğini belirten Erbay, şunları kaydediyor: “Ancak yakınmalarınız iş, okul ve uyku düzeninizi olumsuz etkiliyorsa, kontrol altına alınamıyorsa, ilaçlar yan etkiler nedeniyle kullanılamıyorsa ve polen mevsimi uzun ve şiddetli geçiyorsa, alerji aşısı düşünülebilir. Aşı tedavisi, 3 ila 5 yıl süren periyodik enjeksiyonlarla yapılır ve alerji uzmanının gözetiminde gerçekleştirilmelidir.”

Erbay, KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Alerji ve İmmunoloji Polikliniği’nde alerji testleri, polen alerjilerinin tespiti, ilaç tedavileri ve alerji aşısı uygulamalarının yapıldığını belirtiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r