Bilim insanları, günlük yaşantımızda sıkça maruz kaldığımız telefon ekranları ve ofislerde yaygın olarak kullanılan LED ışıklarının sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yapılan araştırmalar, özellikle akıllı telefonların ve LED ofis aydınlatmalarının yaydığı mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın potansiyel sağlık riskleri taşıdığını ortaya koydu.
Bu mavi ışığın vücut üzerindeki normal fonksiyonları ve kan şekeri seviyelerinin dengesini bozabileceği belirlendi. University College London’daki bilim insanları, mavi ışığın uzun süreli maruz kalmanın, vücut fizyolojisini olumsuz etkileyerek uzun vadede diyabete yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle gün boyunca mavi ışığın altında çalışmak ve telefon ekranlarına sürekli olarak bakmak, vücut sağlığını tehdit edebilir.
Güneş ışığının kırmızı ve mavi dengesine benzer bir aydınlatma olmadan, LED ışıklarının hakim olduğu bir dünyada yaşadığımıza dikkat çeken bilim insanları, bu durumun fizyoloji üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu ifade ediyor. Akkor ışıklardan LED’lere geçişin sağlık sorunlarına yol açtığına vurgu yapılırken, bu durumun, daha fazla zamanı güneş ışığına maruz kalmakla dengelemenin mümkün olduğu belirtildi.
Mavi ışığın hücrelere enerji sağlayan mitokondriyi bozabileceği ve bu durumun kan şekeri seviyelerini etkileyerek yaşlanmayı hızlandırabileceği belirtildi. Araştırmacılar, kırmızı ışığın kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini ve yaşlanma karşıtı tedavilerde kullanılabileceğini gösterdi.
Bu bağlamda, akıllı telefonlarda bulunan ‘gece modu’ gibi özelliklerin yanı sıra, kırmızı ışığın daha fazla kullanılmasının sağlık için olumlu etkileri olabileceği vurgulandı. Ancak, telefon ekranlarından yayılan mavi ışığın gözlere de zarar verebileceği ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği önemle belirtildi.
MAGAZİN
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceYAŞAM
1 saat önceDÜNYA
19 saat önceYEREL HABERLER
20 saat önceYAŞAM
20 saat önceANASAYFA
21 saat önce