İsrail-İran geriliminin yarattığı riskler tartışılırken, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımı küresel ekonomiyi sarstı. Global piyasalar, yeni haftaya büyük bir düşüş trendiyle başladı. İç piyasada İran-İsrail gerilimine odaklanan yatırımcılar, Uzakdoğu’dan gelen haberlerle sarsıldı. Japonya’nın savaş gerginlikleri ve Yen’deki değerlenme, piyasalarda pandemiden bu yana en büyük günlük düşüşlere yol açtı.
Salgın döneminde 80’i aşan piyasanın korku göstergesi, dün 50’nin üzerine çıkarak son dört yılın en yüksek seviyesini gördü.
Düşüşün Sebepleri:
Borsa Performansı:
Borsa İstanbul, güne %5 düşüşle başladı ve devre kesici uygulandı. Devre kesici uygulandıktan sonra düşüş %7’ye ulaştı ve tekrar devre kesici uygulandı. Endeks 10 bin 750’den 9 bin 780’e kadar geriledi, gün sonunda %6’ları geçti. Dolar/TL ise 33.50’ye kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı.
Uzmanlar, borsadaki bireysel yatırımcılara sakinlik ve panik satışlarından uzak durma çağrısı yaptı. Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Ali Aydemir, Japonya’dan gelen haberlerin piyasaları altüst ettiğini ve Fed’in faiz indirimine gitme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Ancak, yatırımcıların sosyal medyadaki panik senaryolarına karşı dikkatli olmalarını önerdi.
Dolarizasyon ve İthalat: Ekonomist Mahfi Eğilmez, piyasalardaki hareketliliğin nedenlerini değerlendirirken, “Çünkü bizde dolarizasyon var ve ayrıca üretimimiz ithal girdilere bağlı,” dedi.
Gözler Fed’de: Amerikan borsalarının açılmasıyla Apple ve Nvidia gibi büyük şirket hisseleri %8’leri geçen düşüşler yaşadı. Piyasalarda Fed’in olağanüstü bir toplantı yapacağı ve faiz indireceği haberleri yayıldı. Ancak, ekonomist İris Cibre, bu toplantının yanlış bir mesaj olacağı görüşünde.
Haber Kaynağı: http://cumhuriyet.com.tr
MAGAZİN
7 dakika önceMAGAZİN
7 dakika önceDÜNYA
12 dakika önceMAGAZİN
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceYAŞAM
2 saat önceDÜNYA
20 saat önce