Farklı lezzetler ve kokular sunan elektronik sigaralar, gençler arasında popülerlik kazanarak kullanımını artırıyor. Ancak, Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin’e göre, bu cihazlar gençlerin nikotin bağımlılığına daha yatkın olmaları nedeniyle tercih edilebiliyor ve uzun süreli kullanımı akciğer sorunlarına, hatta akciğer sönmesine yol açabilir. Elektronik sigaraların gençler arasında yaygınlaşmasının nedenlerini ele alan Dr. Çetin, elektronik sigaraların genellikle zararsız olduğu veya geleneksel sigaralara kıyasla daha az zararlı olduğu yanılsamasının yaratıldığını belirtti.
Elektronik sigaraların, buharlaştırıcı adı verilen bir cihaz aracılığıyla nikotin ve çeşitli kimyasalları içeren sıvıyı ısıtarak buharlaştırdığını açıklayan Dr. Çetin, bu kimyasalların bazılarının solunum yolu hastalıklarına, kalp hastalıklarına ve kansere neden olabilecek potansiyel tehlikeler taşıdığını vurguladı. Ayrıca, elektronik sigaraların nikotin içermesi nedeniyle bağımlılık yapabileceğini ve gençlerin nikotin bağımlılığı geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Uzun süreli e-sigara kullanımının, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi ciddi solunum yolu problemlerine neden olabileceğini belirten Dr. Çetin, hatta akciğer sönmesi gibi ileri düzey akciğer hastalıklarına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, nikotinin kalp atış hızını artırabileceğini ve kan basıncını yükseltebileceğini, bu da kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtti.
Son olarak, elektronik sigara kullanımından kaynaklanan sağlık sorunlarının genellikle tıbbi bir profesyonel tarafından tedavi edildiğini ve tedavinin nikotin bağımlılığını azaltmaya yönelik farmakolojik ve davranışsal yaklaşımları içerebileceğini vurguladı.
SPOR
12 dakika önceSPOR
13 dakika önceMAGAZİN
22 dakika önceMAGAZİN
22 dakika önceDÜNYA
27 dakika önceMAGAZİN
2 saat önceDÜNYA
2 saat önce