Hayvancılık sektöründe nitelikli iş gücünün azalmasıyla birlikte, çobanlık mesleği genç nesil tarafından tercih edilmemeye başladı. Üreticiler, bu durumun zorluklarını yaşarken, çobanlar altın değerinde bir iş gücü haline geldi.
Yüksek Maaş ve Ek İstekler
Aylık 70 bin lira maaş alan çobanlar, yeme, içme, barınma ve kıyafet gibi ihtiyaçlarının da üretici tarafından karşılandığını belirtirken, bir de aylık 30 GB internet paketi talep ediyorlar. Üreticiler, tüm bu istekleri kabul etmelerine rağmen, nitelikli çoban bulmakta zorlanıyorlar.
Hayvan Sayısı Düşüyor
500 küçükbaş hayvanı bulunan Nurettin Çelenk, çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Çelenk, “Altını bulabiliyoruz ama çobanı bulamıyoruz,” diyerek çoban talebinin artığını belirtti. Gençlerin bu mesleği tercih etmemesi, özellikle orta yaş grubundaki bireylerin çobanlık yapmasını zorunlu kılıyor.
Çobanlık Değeri Artıyor
Çelenk, “Çobanın masrafı her şeyi geçti. Bu yıl çoban altınla yarışıyor. Aylık 70 bin lira kazanıyor. Artık çoban, altın değerinde. Altını bulabiliyorsun ama çobanı bulamıyorsun,” dedi. Çobanların önceden kontör talep ettiğini, ancak artık internet istediklerini belirterek, “Ben ayda 30 GB internet kullanmıyorum. Adam gelmiş bana ağalık yapıyor. Zor bir meslek,” ifadelerini kullandı.
Zorlu Şartlar ve Uzun Süreli Emek
Çobanlık mesleğinin zorluklarını aktaran Çelenk, “Dağda, bayırda, yağışta, karda uğraşıyorsun. 50 yaşına gelen dizim, kolum ağrıyor demeye başlıyor,” diyerek bu mesleğe 50 yılını verdiğini vurguladı.
DÜNYA
15 saat önceYEREL HABERLER
15 saat önceYAŞAM
16 saat önceANASAYFA
16 saat önceSPOR
17 saat önceGÜNDEM
17 saat önceEKONOMİ
17 saat önce