BM hava durumu ajansı, geçtiğimiz yıl yaşanan rekor sıcaklık artışları ve buz erimelerinin ardından küresel iklim değişikliği konusunda “kırmızı alarm” verdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan rapor, dünya genelinde sera gazlarında, kara ve su sıcaklıklarında, ve buzulların erimesinde kaydedilen rekor artışlara dikkat çekiyor ve gezegenin bu eğilimi tersine çevirme çabalarının yetersiz kaldığını vurguluyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (DMÖ) bugün yayınladığı “Küresel İklim Durumu” raporuna göre, 1,5 derecelik küresel ısınma hedefi tehlikede. BM, bu hedefin dünyanın küresel ısınmayı 1,5 dereceden fazla sınırlamak için birleşebileceği önemli bir hedef olduğunu vurguluyor. Ancak rapor, bu hedefe ulaşma yolunda ciddi zorluklarla karşılaşıldığını gösteriyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dünya acil bir durumla karşı karşıya. Son Küresel İklim Durumu raporu, gezegenin çöküşün eşiğinde olduğunu gösteriyor. Fosil yakıt kirliliği, iklim krizini daha da kötüleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Raporda, 2023 yılında okyanus sularının yüzde 90’ından fazlasının en az bir kez sıcak hava dalgası koşullarıyla karşılaştığı belirtiliyor. Ayrıca, buzullardaki kayıpların 1950’lerden bu yana devam ettiği ve bu yılın tarih boyunca kaydedilen en yüksek buz erimesine neden olduğu vurgulanıyor. Özellikle Antarktika deniz buzu, şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.
BM iklim ajansı, iklim değişikliğinin etkilerinin her kıtada yaşam ve geçim kaynakları üzerinde hissedildiğini belirtiyor. Bu etkiler arasında sıcak hava dalgaları, seller, kuraklık, orman yangınları ve tropikal kasırgalar yer alıyor. Bu durum, iklim krizinin dünya genelinde acil eylem gerektiren bir durum olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
MAGAZİN
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceYAŞAM
1 saat önceDÜNYA
19 saat önceYEREL HABERLER
20 saat önceYAŞAM
20 saat önceANASAYFA
21 saat önce