Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, son dönemde artan toplu arı ölümleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Yarsan, iklim değişikliği, ilaçların etkisiz kalması ve bilinçsizce kullanılan zirai mücadele ilaçları gibi faktörlerin toplu arı ölümlerine neden olduğunu belirtti.
Yarsan’a göre, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arıların kış uykusuna geçmemesine yol açıyor ve bu durum toplu ölüm endişesini beraberinde getiriyor. Arılar normalde kışa girildiğinde kış salkımı adını verdikleri bir fizyolojik mekanizmaya girerler, ancak sıcaklıkların beklenenin üzerine çıkması, arıların bahara hazır hale gelmelerine neden olabilir.
İklim değişikliğinin arıları etkilemesiyle birlikte, zirai mücadele ilaçlarının bilinçsizce kullanılması ve ilaçların etkisiz kalması da toplu arı ölümlerine zemin hazırlıyor. Özellikle antibiyotik kullanımının yasaklandığı ülkede, arı hastalıklarına karşı kullanılan ilaçların etkinliği üzerinde titizlikle durulması gerekiyor.
Prof. Dr. Yarsan, yaptıkları çalışmalarda varroa etkenine karşı kullanılan bir ilacın yüzde 69 oranında direnç geliştirdiğini tespit ettiklerini belirtti. Bu durumun ilaç kullanımının rasyonel bir şekilde yapılmasını gerektirdiğini ve direnç durumunun illere göre değişkenlik gösterdiğini vurguladı.
Sonuç olarak, toplu arı ölümlerinin arkasındaki nedenlerin iklim değişikliği, ilaç direnci ve bilinçsiz ilaç kullanımı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yarsan, bu faktörlerin etkileşimine dikkat çekti ve arıların yaşam alanlarının korunması için bilinçli tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.
MAGAZİN
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceYAŞAM
1 saat önceDÜNYA
20 saat önceYEREL HABERLER
20 saat önceYAŞAM
20 saat önceANASAYFA
21 saat önce