Türk dizi ve sinema sektöründe “tekelleşme” tartışması hızla büyüyor. Özellikle ID İletişim’in kurucu ortağı Ayşe Barım ve ünlü oyuncu Serenay Sarıkaya etrafında şekillenen bu tartışma, sektörde uzun süredir konuşulan güç odakları ve fırsat eşitsizliklerini yeniden gündeme taşıdı. Pek çok ünlü oyuncu bu konuya dahil olurken, sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalar tartışmanın boyutunu derinleştirdi.
Ünlü oyuncu Deniz Işın, Ayşe Barım’ı hedef alarak şu sert ifadeleri kullandı:
“Kadın dayanışması istediğiniz kadın yüzünden kaç kadın oyuncunun hakkına girildiğini düşündünüz mü hiç? Kendisi bizzat işlerime engel olmaya kalktı ve tanıdığım çok yetenekli kadın oyuncuların önünü kesti.”
Işın, sektördeki olası mafyalaşma ve güç odaklarına dikkat çekerek tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı:
“Eğer bir mafyalaşma varsa, kadın ve insan hakları savunucusu olarak en çok sizin ses çıkarmanız gerekirdi.”
ID İletişim, Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya hakkındaki iddiaları sert bir dille yalanladı. Şirket, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Gerçek olmayan ve ahlak dışı iddialarla ilişkilendirilmiş olmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Bu iftiralarda bulunan ve bunları planlı olarak yayan kişiler hakkında yasal yollara başvurduk.”
Serenay Sarıkaya da sosyal medya hesabından şirketin açıklamasını paylaşarak destek verdi.
Didem Uzel, sektördeki tekelleşme nedeniyle Amerika’ya taşınmak zorunda kaldığını belirtti:
“Sektör, bazı şirketlerin belirlediği 100 isim arasında dönüyor. Bu yüzden 30 yılım boşa gitti.”
Burcu Biricik, sektörde fırsat eşitsizliğine vurgu yaparak, “Biz yine magazin çukuruna düştük,” dedi.
Tartışmanın merkezindeki ID İletişim, Rekabet Kurulu’nun “tekelleşme ve piyasayı domine etme” suçlamalarıyla soruşturma başlattığı 21 şirket arasında yer aldı. Rekabet Kurulu, sektördeki bu güç odaklarının sanatçılar üzerindeki etkisini incelemeye aldı.
Sektördeki bu tartışmalar, yalnızca bireysel anlaşmazlıklar değil, aynı zamanda daha geniş bir sistemsel problemi işaret ediyor. Sektördeki tekelleşme, fırsat eşitsizliği ve etik sorunlar daha önce de gündeme gelmiş, ancak bu ölçekte bir kriz yaşanmamıştı.
Kaynak: https://www.medyaradar.net/
MAGAZİN
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025MEDYA
16 Ocak 2025DÜNYA
16 Ocak 2025MAGAZİN
16 Ocak 2025DÜNYA
16 Ocak 2025DÜNYA
16 Ocak 2025