Türkiye’nin yıllık muz üretiminin 900 bin tonu aşarken, bu miktarın 160 bin tonu Alanya’da gerçekleştiriliyor. Alanya muzunun coğrafi işaretle tescillenen lezzetinin yanı sıra, ekonomik değeri daha yüksek olan ‘kırmızı’ ve ‘parmak’ muz türlerinin üretimine de başlandı.
Alanya’da muz üretimi, 1920’li yıllarda başladı. İlk olarak Mısır’dan getirilen muz ağaçlarının meyve vermesiyle birlikte, zamanla Akdeniz kıyısındaki bölgelerde yaygınlaştı. Bugün Alanya, örtüaltı tarım yöntemiyle yılda 160 bin ton muz üretimi gerçekleştiriyor. 2022 yılında, Alanya muzunun kalitesi coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.
Alanya Ziraat Odası, Alanya’daki muz üretimine ‘Red Dacca’ adı verilen kırmızı muz ve görünümüyle dikkat çeken parmak muz türlerinin eklenmesi için çalışmalara devam ediyor. Bu türlerin iklim ve çevre koşullarına dayanıklılığı incelendi ve üretim aşamasına geçildi. Fidan üretimi tamamlandığında, bu yeni türlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2000’li yıllardan sonra örtüaltı üretimle yıl boyunca muz tedarik etmeyi başardıklarını belirtti. Alanya’da örtüaltında 9 bin 500 dekarda, açık alanda ise 12 bin dekarda muz üretimi yapılıyor. Göktepe, Alanya muzunun yüksek vitamin ve mineral içeriği ile raf ömrü açısından zengin olduğunu ifade etti.
Kırmızı muzun dolgun yapısı ve sert kabuğu sayesinde ihracata uygun olduğunu belirten Göktepe, parmak muzun da ince kabuk oranı ile yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Yapılan denemeler sonucunda, bu türlerin ekonomik olarak başarılı olacağına inandıklarını söyledi.
Yeni muz türleri ile Alanya’nın tarımsal çeşitliliğini artırmayı ve uluslararası pazarda daha fazla yer edinmeyi hedefliyorlar.
Kaynak: https://www.ensonhaber.com/
ANASAYFA
2 gün önceDÜNYA
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önceANASAYFA
7 gün önceDÜNYA
8 gün önceANASAYFA
8 gün önceANASAYFA
8 gün önce