Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Tür Keşfetti
69 okunma

Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Tür Keşfetti

ABONE OL
Ekim 10, 2024 12:49
Türk Bilim İnsanları Antarktika’da Yeni Bir Tür Keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk araştırmacılardan oluşan bir ekip, Antarktika’da daha önce tanımlanmamış bir canlı türü keşfettiklerini duyurdu. Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Sak’ın da yer aldığı bu ekip, Türkiye’nin kutup araştırmalarına olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdi.

Yeni Canlı: Harpacticus tae

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Serdar Sak ile Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Batı Antarktika’nın bentik habitatında yeni bir “Kopepod” türü buldular. Bu yeni canlıya, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel çalışmalarıyla ilgili olarak “Turkish Antarctic Expedition” (TAE) kısaltmasından esinlenerek “Harpacticus tae” ismi verildi.

Harpacticus tae Nedir?

Harpacticus tae, kopepodlar olarak adlandırılan bir eklem bacaklı türüdür. Kopepodlar, su ekosistemlerinde kritik bir role sahip, mikroskobik boyutlardaki omurgasız canlılardır. Antarktika’nın Nansen Adası kıyılarında bulunan bu türün, ekosistem içinde birincil tüketici olarak önemli bir işlev üstlendiği düşünülmektedir.

Bu keşif, Türkiye’nin kutup bölgelerindeki bilimsel araştırmalarına önemli bir katkı sağlarken, sonuçlar uluslararası saygın bilimsel dergilerden biri olan Polar Biology’de yayımlandı. Türkiye’nin Antarktika’daki çalışmaları, uluslararası alanda bilimsel keşiflerin artırılmasına yardımcı olmaya devam ediyor.

Kaynak:En Son Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r