Süper Bakterilerle Mücadelede Kritik Uyarı: 2050’ye Kadar 39 Milyon Ölüme Yol Açabilir
Antibiyotiklere karşı direnç geliştiren süper bakteriler, sağlık uzmanlarının endişelerini artırıyor. “The Lancet” dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırmaya göre, bu dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların önümüzdeki 25 yıl içinde dünya genelinde 39 milyon insanın ölümüne neden olabileceği öngörülüyor.
Süper Bakterilerin Küresel Etkisi Artıyor
1990-2021 yılları arasında dünya çapında antibiyotiklere dirençli bakteriler nedeniyle yılda bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Sonuçlar, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin son 30 yılda yüzde 50 azaldığını, bu gelişmenin bebeklerde enfeksiyonları önlemeye yönelik iyileştirilmiş önlemlerle sağlandığını gösteriyor. Ancak yaşlı nüfusun enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmesi, 70 yaş üstü ölümlerinin yüzde 80’den fazla artmasına yol açtı.
Kritik Tahminler ve Uyarılar
Araştırmaya göre, antibiyotiklere dirençli stafilokok türü MRSA enfeksiyonlarından kaynaklanan ölümler 2021’de 30 yıl öncesine göre iki katına çıkarak 130 bine ulaştı. 2050’ye kadar süper bakteriler nedeniyle 39 milyon insanın ölüm riski bulunduğu ve özellikle yaşlıların daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor. Sağlık Ölçümleri Enstitüsü’nden Mohsen Naghavi, bu bulguların antimikrobiyal direncin küresel sağlık tehditlerinin artmakta olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Antimikrobiyal Direnç: Önlenebilir Bir Tehdit
Araştırmacılar, antimikrobiyal dirençten kaynaklanan ölümlerin 2050’ye kadar yılda yaklaşık iki milyona yükselebileceğini tahmin ediyor. Eğer küresel sağlık sistemleri ve antibiyotik kullanımı iyileştirilirse, bu süre zarfında 92 milyon hayat kurtarılabilir. Bu bağlamda, süper bakterilere karşı etkin stratejilerin geliştirilmesi ve antibiyotiklerin dikkatli kullanımı büyük önem taşıyor.
Kaynak:En Son Haber
GÜNDEM
3 gün önceMEDYA
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceMAGAZİN
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceGÜNCEL
3 gün önce