Bakanlık, 8 Ayda Yüzde 50 Artan Fiyatlara Müdahale İçin Odalarla Harekete Geçti
55 okunma

Bakanlık, 8 Ayda Yüzde 50 Artan Fiyatlara Müdahale İçin Odalarla Harekete Geçti

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 09:10
Bakanlık, 8 Ayda Yüzde 50 Artan Fiyatlara Müdahale İçin Odalarla Harekete Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’da 19 litre damacana su fiyatları, son 8 ayda yüzde 50’den fazla zamlanarak 140 TL’ye kadar yükseldi. Ekonomideki enflasyonist ortam ve yüksek yaşam maliyetleri, su fiyatlarına da yansıdı. Ticaret Bakanlığı, bu fiyat artışlarını frenlemek amacıyla harekete geçti ve İstanbul’daki su satıcılarından oluşan esnaf odası aracılığıyla yeni bir fiyat tarifesi belirledi.

Yurttaşların temel tüketim maddelerinden biri olan içme suyuna gelen bu büyük zamlar, fiyatların hızla artmasına neden oldu. 2024 yılına ortalama 70-80 TL aralığında başlayan 19 litre damacana su fiyatları, 8 ayda 105-140 TL arasında değişen bir seviyeye ulaştı. Bu durum, tüketicilerin bütçelerini zorlayarak fiyat istikrarını bozmaya başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın talebiyle İstanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Eden ve Satanlar Esnaf Odası, ambalajlı su için bir tarife belirledi. Bu tarifeye göre 19 litre damacana su için 90 TL, 0.5 litre pet şişe su için ise 4.5 TL olarak belirlendi. Ancak, ambalajlı su üreticileri bu tarifenin kendi üyeleri üzerinde geçerli olmadığını belirterek, odanın belirlediği fiyatlara uymak zorunda olmadıklarını ifade ettiler.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Yaşabey Kalebaşı, “Su üreticileri esnaf odalarına üye olmadıkları için tarifelere uymak zorunda değiller. Ancak üretim ve taşıma maliyetlerinde yaşanan artışlar, ambalajlı su fiyatlarına da yansıdı. Her firmanın lojistik maliyetleri farklılık gösteriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Esnaf odası başkanı Ahmet Turan Kaya ise, belirlenen tarifelerin valilik, büyükşehir belediyesi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtti. Kaya, “Tarifeye uymak zorunda olan tüm su üreticileri, fiyatları denetim altında tutulacak. Zabıtalar, denetimlere başladı ve tüketiciler de şikayetlerini bakanlığa iletebilir” dedi. Kaya, ayrıca taşıma maliyetlerinin fiyat farkını oluşturmaması gerektiğini ve her suyun aynı fiyatla satılması gerektiğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı’nın bu adımı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilerin korunması amacıyla atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bakanlığın bu çabası, yüksek maliyetlerin etkilerini dengelemeyi ve enflasyonun yıkıcı etkilerini hafifletmeyi hedefliyor.

Haber kaynağı:https://www.cumhuriyet.com.tr/

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r