İki Yıldır İşlenmeyen Tarım Arazileri Kiraya Verilecek
45 okunma

İki Yıldır İşlenmeyen Tarım Arazileri Kiraya Verilecek

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 08:32
İki Yıldır İşlenmeyen Tarım Arazileri Kiraya Verilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik, iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak kiralanmasını öngörüyor. Yönetmelik, gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazilerinin tarımsal üretim amacıyla yeniden değerlendirilmesini amaçlıyor.

TARIM ARAZİLERİ SEZONLUK KİRAYA VERİLECEK

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Bakanlık tarafından tarımsal amaçlı olarak sezonluk kiraya verilecek. Kiralama işlemleri için il veya ilçe müdürlüklerinde Arazi Tespit Komisyonları oluşturulacak. Komisyonlar, arazileri tespit etmek için kadastro verileri, uydu görüntüleri ve diğer kamu verilerini kullanarak yerinde incelemeler yapacak.

KİRALAMA SÜREÇLERİ

Tespit edilen işlenmeyen araziler, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik tarımsal üretime uygun olanlar arasında seçilecek. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama kapsamına alınmayacak. Kiralama işlemleri, öncelikli olarak arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan istekli çıkmazsa, diğer isteklilere kiralama yapılacak.

KİRACILIK SÜRECİ

Kiralama süreci, ilan süresince tarım arazisi kiralama talep formunun eksiksiz doldurulması ile başlatılacak. Kiralanan araziler, sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde teslim edilecek ve tarımsal desteklerden yararlandırılacak. Kira bedeli arazi sahibine ödenecek, ulaşılmayan arazi sahiplerinin kira bedelleri ise kamu bankasında nemalandırılacak.

RAYİÇ KİRA BEDELİ VE EMZAL

Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde, benzer özelliklere sahip en az üç adet kiralanmış tarım arazisi emsal olarak kullanılacak. Akraba ve hissedarlar arası kiralama bedelleri gibi özel amaçlı kiralamaların piyasa koşullarını temsil etme yeteneği dikkate alınacak.

Yeni yönetmelik, tarım arazilerinin etkin kullanımını teşvik etmek ve işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılmasını sağlamak amacıyla uygulamaya kondu.

Haber Kaynağı: http://ensonhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r