Yunanistan’da Batı Nil Virüsü Nedeniyle 6 Ölü
66 okunma

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü Nedeniyle 6 Ölü

ABONE OL
Ağustos 5, 2024 12:35
Yunanistan’da Batı Nil Virüsü Nedeniyle 6 Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü Paniği: Son Bir Haftada 6 Kişi Hayatını Kaybetti

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü nedeniyle son bir haftada 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), virüsün ülkedeki farklı bölgelerde 6 ölüme yol açtığını duyurdu.

Açıklamada, ölümlerden 5’inin son bir hafta içinde gerçekleştiği belirtilirken, uzmanlar virüsün özellikle Kardiça, Larissa, Trikala, İmathia, Selanik ve Pela bölgelerinde tespit edildiğini vurguladı. Sivrisinek ısırıkları yoluyla yayılan virüse karşı kişisel korunmanın önemine dikkat çekildi.

Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?

Batı Nil Virüsü genellikle enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır. Sivrisinekler, virüsü kanıyla beslendikleri kuşlardan alarak insanlara ve diğer hayvanlara aktarır. Bulaşma riski en çok Haziran-Eylül döneminde görülür. Virüs ayrıca nadiren gebelik, doğum, emzirme, kan verme, organ nakli veya laboratuvar maruziyeti yoluyla da geçebilir.

Belirtiler Nelerdir?

Virüsle enfekte olanların çoğunda (%70-80) belirti görülmez. Bazı kişilerde ateş, ishal, kusma, eklem ağrıları, baş ağrısı, vücut ağrıları veya döküntü gibi belirtiler gelişebilir. Yaklaşık her 5 kişiden 1’inde ateşle birlikte bu belirtiler görülebilir. Nadir durumlarda, virüs ciddi nörolojik hastalıklara yol açabilir; bu hastalıklar arasında ensefalit ve menenjit bulunur. Bu tür vakalarda baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, oryantasyon bozukluğu, koma, titremeler, nöbetler veya felç gibi belirtiler görülebilir. Nörolojik hasarlar kalıcı olabilir ve hastaların %10’u bu hastalıktan ölebilir.

Nasıl Korunuruz?

Batı Nil Virüsü’nden korunmanın en etkili yolu sivrisinek ısırıklarından kaçınmaktır. Dışarıda böcek kovucular kullanın. DEET, picaradin, IR3535 ve bazı limon okaliptus yağı içeren kovucular uzun süreli koruma sağlar. Sivrisineklerin en aktif olduğu akşam saatlerinde uzun kollu giysiler ve pantolon giyin. Kapı ve pencerelere sineklik takın veya mevcut sineklikleri onarın. Ayrıca çevredeki su birikintilerini temizleyerek sivrisineklerin üremesini engelleyin.

Haber kaynağı: https://www.ensonhaber.com/

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r