Yüzey Temizlik Havluları: Sağlık ve Çevre İçin Tehlike Mi?
128 okunma

Yüzey Temizlik Havluları: Sağlık ve Çevre İçin Tehlike Mi?

ABONE OL
Mayıs 15, 2024 08:06
Yüzey Temizlik Havluları: Sağlık ve Çevre İçin Tehlike Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda hızlı ve pratik temizlik vaadiyle sıkça tercih edilen yüzey temizlik havluları, pratikliğiyle dikkat çekerken, içerdikleri kimyasallar ve çözünmeyen plastikler nedeniyle insan sağlığına ve doğaya zarar verebiliyor. Temizlikte cam, seramik, ahşap, mermer ve elektronik cihazlar gibi farklı yüzeylerde kullanılan bu havlular, temizlendikleri yerlerde durulanmadığı için kimyasal kalıntıları bırakabiliyor. Bunun yanı sıra, bazı yüzey temizlik havlularının doğada parçalanması yıllar alabiliyor ve plastik içeriği sebebiyle çevre kirliliğine katkıda bulunuyorlar.

Çevre Yüksek Mühendisi Günal Özenirler, yüzey temizlik havlularının plastik içerikleri nedeniyle doğada parçalanmadığını ve denizlere ulaştıklarında deniz canlıları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bu tür havluların kentlerin kanalizasyon altyapısında tıkanmalara ve arızalara neden olduğunu vurguluyor. Bu durumun her yıl milyonlarca dolara mal olduğunu ifade ediyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, yüzey temizlik havlularının içerdikleri kimyasal maddelerin solunması durumunda solunum yolu problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle astım gibi solunum yolu hastalıkları olan kişilerde bu etkilerin daha ciddi olabileceğini vurguluyor.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan, geleneksel temizlik ürünlerinin içerdiği kimyasalların, deri, göz ve ağız gibi bölgelerde tahrişlere ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. Ayrıca, yiyecek hazırlığı yapılan mutfak gibi alanlarda kullanılan yüzey temizlik havlularının yiyeceklerle teması sonucu çocuklarda ciddi reaksiyonlara neden olabileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Gençoğlan ayrıca, yüzey temizlik havlularının çevresel kirliliğe katkı sağladığını ve tekrar kullanılabilir dokuma bezlerin tercih edilmesinin çevre sağlığı açısından daha uygun olduğunu belirtiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r