Teknolojinin gelişimiyle birlikte çocuklarda erken yaşlarda başlayan yoğun tablet ve cep telefonu kullanımı, ileriki dönemde bel ve boyun fıtığı gibi sorunların artmasına neden olabilir. Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı Mehmet Toprak, “İki yaşında tablet kullanmaya başlayan bir çocuk, 10 yıl masa başında çalışmış bir yetişkin gibi 12 yaşında, bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Sağlık kurumlarına başvuranların sayısı her geçen gün artmakta” diyerek aileleri uyardı. Günümüzde cep telefonu ve tabletlerin hayatın bir parçası olmasıyla, çocuklar her yaşta bu teknolojik cihazlarla zaman geçiriyor. Ancak bu uzun süreli ekran başı aktiviteler, çocuklarda belirli sağlık sorunlarının erken yaşta ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Mehmet Toprak, “Genellikle yetişkinlerde görülen bel ve boyun ağrısı gibi rahatsızlıklar artık çocuklar arasında da hızla artmakta. Son yıllarda çocuklar arasında ekran başında geçirilen sürenin artması endişe verici bir durum haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre, çocukların yüzde 47’sinin yaşamlarının bir döneminde bel ve boyun ağrısını deneyimlediği ayrıca günlük bilgisayar kullanımı ve telefon kullanımının her bir saatlik artışının bel ağrısı gelişme riskini yüzde 8.2 artırdığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu. Bu nedenle, çocukların belirli bir süre boyunca ekran başında vakit geçirmelerinin sınırlandırılması ve düzenli fiziksel aktivitelerle desteklenmesi önem taşıyor.
Tablet kullanımının yanı sıra oturma pozisyonu da bu sorunlara katkıda bulunabilir. Mehmet Toprak, “Doğru sandalye seçimi ve ergonomik düzenlemeler, postür bozukluklarının ve bel, boyun ağrılarının azaltılmasında önemli rol oynar. Bu nedenle, ailelerin çocuklarının ekran sürelerini kontrol altında tutmaları ve ergonomik ortamlar oluşturmaları, uzun vadede sağlıklı bir iskelet ve postür gelişimi için kritik öneme sahiptir” dedi.
DÜNYA
11 dakika önceDÜNYA
40 dakika önceMAGAZİN
52 dakika önceMAGAZİN
53 dakika önceDÜNYA
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceGÜNCEL
1 saat önce