Kuraklıkta düşük maliyetle yüksek verim getiren tarım yöntemi geliştirildi
Konya’da genç girişimci Ziraat Mühendisi Ahmet Büyükatçeken, geliştirdiği yenilikçi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla, kurak arazilerde de, yüksek verimli ve kaliteli hububat üretimi yapılabileceğini gösteren bir çalışma gerçekleştirdi.
Sarayönü ilçesinde, yağış kıtlığı nedeniyle çöl olarak anılan bölgede deneme sahası oluşturan Büyükatçeken, öncü bir çalışmaya imza attı. Toplam 265 dekar arazide Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün 9 çeşit buğdayını ve 2 çeşit arpasını eken Büyükatçeken, sadece kendi geliştirdiği yenilikçi bitki besinleriyle yapraktan uygulama yaptı.
Büyükatçeken, geleneksel üretimde kullanılan konvansiyonel klasik gübre miktarının dörtte birine karşılık gelecek kadar yenilikçi bitki besini kullandı. Deneme ekimlerinin hasadını gerçekleştiren Büyükatçeken, bölgede geleneksel tarım yapılan tarlalardan çıkan hasadın iki katına yakınını elde etti.
Gennotech Tarım Gıda Kimya Sanayi Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Ahmet Büyükatçeken, 2022 Kasım ayında ekilişini yaptıkları deneme parsellerinin hasadını gerçekleştirdiklerini söyledi.
“EN KURAK BÖLGEYİ SEÇTİK”
Buğday olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, Taner, Avşar, Selçuklu Zorlu, Şehzade, Buhara, Meke, Bayındır ve ikonya çeşitleri ektiklerini belirten Büyükatçeken, “Ekiliş yaptığımız bölge, İç Anadolu şartlarından da daha kurak bir bölge. En yakınımızda olan meteoroloji istasyonundan alından bilgilere göre bu yıl 300 mm civarında yağış düşmüş. Fakat burası bölgenin çöl bölgesi olarak nitelendiriliyor. Her yağan yağışın neredeyse yarısı buraya düşmedi diyebiliriz.” diye konuştu.
“NADAS TARLALARA GÖRE %25-35 DAHA FAZLA VERİM ELDE EDİLDİ”
Nadasa bırakmadan tarım yapmanın mümkün olmadığı bölgede 3 yıldır üst üste ekilen bir arazide denemelerini yaptıklarını vurgulayan Büyükatçeken, şöyle konuştu:
“Biz bu projenin denemelerini yaklaşık 8 yıldır yürütüyoruz. Burada taban gübresi olarak herhangi bir konvansiyonel klasik gübre uygulanmadı. Sadece ekilişte bir miktar mikrogranül taban gübresi uyguladık. Bunun yanında üst gübresi olarak da hiçbir şekilde konvansiyonel klasik üre, sülfat tarzı ürünler kullanmadık. Tamamen kendi geliştirdiğimiz sıvı yapraktan bitki besleme ürünlerini kullandık. Şu anda biz burada nadas tarlaların verimlerinin üzerinde bir verim aldık.”
“GEREKEN KLASİK GÜBRE MİKTARININ YÜZDE 25’İ KADAR SIVI GÜBRE KULLANILDI”
Büyükatçeken, bölgede nadas tarlalardan dekardan ortalama 250-300 kilo verim elde edilebilirken, nohut anızı üzerine ektiklerini buğdaylardan aldıkları verimin 400 kilonun üzerine çıktığına dikkati çekti.
Arpa çeşitleri için kurdukları deneme ekimlerine de değinen Büyükatçeken, şunları kaydetti:
“Yan tarladaki arpa hasadımızı da geçen hafta yaptık. Arpadan da yine Bahri Dağdaş çeşitlerinden dekara 600 kilo civarında verimler aldık. Burada bizim için öncelikli olan nokta sürdürülebilirlik ve yenilikçilik. Biz burada normal konvansiyonel klasik gübre kullanımının yaklaşık yüzde 25’ine tekabül edecek kadar bir sıvı gübre tüketimi yaptık. Bunu net bir şekilde söyleyelim. Biz burada kaynakların sürdürülebilir kullanılmasının öncülüğünü de yapma gayretindeyiz. Kaynaklarımızı ne kadar az tüketirsek gelecek nesillere de o kadar çok kaynağı devretmiş olacağız.”
MAGAZİN
26 gün önceGÜNDEM
30 gün önceMEDYA
30 gün önceDÜNYA
30 gün önceMAGAZİN
30 gün önceDÜNYA
30 gün önceDÜNYA
30 gün önce